Je PQ willen we vaststellen met verschillende fysieke testen: een fitheidsvragenlijst (ParQ), uithoudingsvermogen, Functionele Kracht, Mobiliteit, Stabiliteit en Snelheid
Alle deelnemers worden gevraagd om voor de start van een programma een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst (ParQ) sluit uit dat er fysieke redenen zijn die een eventuele start in de weg staan. Voor de eerste training zijn de uitkomsten van deze vragenlijst bekend bij de trainer!
Wanneer u één of meer vragen met ‘ja’ beantwoordt, moet de lichamelijke inspanning of de test uitgesteld worden. Medische controle of afstemming is dan nodig.
Ondanks het invullen van deze vragenlijst is deelname aan het 359° fysiek programma geheel voor eigen risico! Bij twijfel kunt u terecht bij degene die het 359° fysiek programma begeleidt. Veel succes en plezier gewenst tijdens het bewegen!
De Polar Fitness Test is een manier om je aërobe conditie te testen. Geslacht, leeftijd, lichaamsgewicht, lengte, spelen naast mate van fysieke inspanning, hartslag en hartslagvariaties in ruststand een rol bij de bepaling van het testresultaat. De OwnIndex ligt over het algemeen tussen de 20 en 95 en is vergelijkbaar met VO2max, de norm voor het aërobe uithoudingsvermogen.
Met deze test wordt in 5 minuten zonder fysieke inspanning je lichamelijke conditie bepaald. Je hebt wel een Polar hartslagmeter nodig waarmee je de test kan uitvoeren. Het resultaat (de Polar OwnIndex) is een betrouwbare schatting van de maximale zuurstofopname (VO2max). Ook wordt er een schatting gegeven van je maximale hartslag.
• Zorg voor een zo rustig mogelijke omgeving
• Voer de test uit als 1e onderdeel van de training
• Probeer de testcondities gelijk te houden indien je nogmaals wilt meten
• De uitleg van de scores kun je opzoeken in de normtabellen
• Zorg voordat je met de test begint dat het horloge onder general settings is ingesteld met de waarde van de persoon die je gaat testen (geboortedatum, lengte, gewicht)
Benodigdheden:
-Polar horloge met band
-Matje om op te liggen
Met het medicine bal gooien wordt de (functionele) kracht bepaald. Tennis is een sport waarbij techniek en vermogen hand in hand gaan, bij deze test zijn deze speerpunten essentieel voor een goede score.
Let op:
• Je mag maar met 1 stap instappen richting de baseline
• Probeer de bal zover mogelijk te gooien, de afstand in meter wordt genoteerd
• Probeer een tennis forehand of backhand te gooien
• Je krijgt 3 pogingen, de verste afstand telt
• Probeer de bal op de middellijn te gooien. De loodrechte afstand naar middellijn wordt immers opgemeten
Benodigdheden:
-Medicine ball van 3 kg
-Meetlint van 15 meter
Stabiliteit en mobiliteit zijn essentiële componenten om fysiek als tennisser goed voor de dag te komen. Beide worden gezien als een fundament waarop de tennis specifieke componenten snelheid, vermogen en techniek getraind kunnen worden.
Stabiliteit en mobiliteit zijn essentiële componenten om fysiek als tennisser goed voor de dag te komen. Beide worden gezien als een fundament waarop de tennis specifieke componenten snelheid, vermogen en techniek getraind kunnen worden.
Met deze test wordt de snelheid en wendbaarheid gemeten.
• Iedereen mag de test 2x uitvoeren, de snelste tijd telt
• Er moet met de klok mee of tegen de klok in gerend worden, er mag niet van bal 1 naar bal 4 gerend worden
• Probeer de ballen in de rechterhoek met rechts te pakken en in de linkerhoek met links
• Het is de bedoeling om de bal neer te leggen op het racket, niet te gooien
Benodigdheden:
-Tennisbaan
– 5 tennisballen
– Stopwatch
Nadat alle video’s nauwkeurig zijn bekeken is het tijd voor PQ Fysieke test. De coach zal de fysiek test voor de speler invullen, waarna zowel speler als coach alle scores in hun e-mail ontvangen. Op basis van deze test resultaten wordt een fysiek programma voor de speler gemaakt.